Kas yapmak karmaşık bir süreçtir. Bu süreç çoğu zaman anabolizma, yani protein birikimi, ve katabolizma, yani dokuların parçalanması arasındaki bir dengeyi ifade eder. Gücünü artırmak isteyen bir atlet için amaç, anabolizmayı artırmak ve aynı zamanda katabolizmayı engellemektir. Vücudunuzun protein dengesi sürekli bir değişim içinde olduğu için fazladan protein almak daha fazla kas kütlesi yapmakta ve gücü artırmakta izlenebilecek bir yoldur.
Philadelphia’daki Temple Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar Nutrition dergisinde belli amino asit kombinasyonlarının kas dokularının parçalanmasını engelleyebileceğini söylüyorlar.
Araştırmacı T. P. Stein ve meslektaşları altı gün boyunca yatakta istirahat eden ve yaşları 22 – 37 arasında değişen 19 sağlıklı deneğe ya esansiyel olmayan amino asitlerden üçünü (glisin, serin ve alanin) ya da üç dallanmış zincirli amino asiti (lösin, izolösin ve valin) vermiş. Deneklerin idrarındaki nitrojen ve 3-metilhistidin (kas parçalanmasının biyokimyasal bir ölçütü) miktarları incelendiğinde dallanmış zincirli amino asit (BCAA) tüketen grupta nitrojen tutumunun daha fazla olduğu görülmüş.
Bu araştırma özellikle bir sakatlık veya ameliyat sonrasında, veya egzersize ara verdiren bir hastalık söz konusu olduğunda, kas dokularını korumak amacıyla supplement tüketiminize BCAA eklemenin faydalı olacağı fikrini destekler nitelikte.
Hardline Full amino 300 tablet BCAA sayılır mı?
Sayılır fakat BCAA’nın yanı sıra diğer aminoasitler de vardır. Komple/kompleks aminoasit takviyesi ürünüdür.